Pozlama telafisinin ne olduğuna değinmeden önce pozlamanın ne demek olduğunu açıklamak daha doğru olacaktır. Pozlama sensöre düşen ışık miktarıdır. Bu, fotoğrafın aydınlık veya karanlık olması demektir. Pozlamayı etkileyen 3 ana unsur vardır. Bunlar diyaframISO ve enstantanedir.Pozlama telafisi, fotoğraftaki ışık seviyesini belirlemek için kullanılır. Bazı fotoğraf makinelerinde pozlama telafisi yapmak için üzerinde artı ve eksi değerlerin bulunduğu bir tuş vardır. Pozlama telafisinden bahsederken manuel pozlamaya da değinmek gerekir. İkisinin arasındaki fark, manuel pozlamada bütün ayarların kontrolü bize aittir. Pozlama telafisi ise makinenin belirlediği hazır çekim modlarındaki ayarları düzeltmek içindir.

Fotoğraf makinelerinde pozlama telafisiyle ilgili diyafram önceliği, enstantane önceliği, program gibi çekim modları vardır. Bu çekim modlarında, makine enstantaneISO veya diyafram değerlerinden birisini otomatik olarak belirler. Örneğin çekim modu diyafram önceliğindeyse, sizin seçtiğiniz diyafram ve ISO değerine göre makine enstantane değerini otomatik olarak belirler.

Enstantane önceliği çekim modundaysa, enstantaneyi ve ISO’yu siz belirlerken bu sefer makineniz diyafram değerini kendisi belirleyecektir. Program modundaysa ISO değerini siz belirlersiniz. Makineniz buna karşılık diyafram ve enstantane değerini ayarlayarak size yardımcı olur.

Çekim yaparken makinenin otomatik olarak belirlediği ışık yetersiz veya fazla geliyor olabilir. Bu durumda pozlama telafisi devreye girer. Işık çok fazlaysa pozlama değerini eksiye getirerek istenilen ışık elde edilebilir (eksik pozlama). Eğer ışık istenenden daha azsa, pozlama değeri artıya doğru getirilerek daha aydınlık bir fotoğraf ortaya çıkartılabilir (fazla pozlama).

Yazar: Ceren Turan ve İpek Babalık