Footer Ne Demek? Nasıl Olmalı?

Footer terimi gündelik yaşamda çok sık karşılaşılmasa da dijital işlerle uğraşan herksin karşısına çıktığı veya kulak aşınası olduğu bir terimdir. Özellikle web sitesi oluşturmakla ilgilenen kişilerin çok iyi bildiği terim olan footer, kelime anlamı olarak ‘altbilgi’ anlamına gelmektedir. Bir web sitesi 3 bölümden oluşur. Bunlar;

  1. Header,
  2. Body,
  3. Footerdır.

Footer kelime anlamından anlaşılacağı gibi web sitenin en alt bölümüne denmektedir. Bu bölge, web sitesi hakkında kullanıcıların detaylı araştırma yapmak istediklerinde ulaşabileceği bilgileri barındırmaktadır.

Footer Nasıl Olmalı?

Footer, altbilgi anlamına geldiğinden dolayı, ana içerikten sonra sitenizi incelemek isteyen kişilerin bakacağı ilk yerdir. Bu yüzden sitenizde bulunması gereken önemli bileşenleri bu bölgeye koymanız gerekmektedir. İyi footer, web sitesi sahibinin dönüşüm sağlamak istediği bileşenleri yerleştirmesi ve site ziyaretçilerinin bu bileşenlere tıklaması, okumasıyla oluşur. Diğer footer özellikleri de şunlardır;

  • Footerı, yazının gövdesinden ayıran bir çizgi ya da gövdenin arka planından farklı bir renkte olması gerekmektedir. Böylelikle kullanıcı okuduğu içeriğin bittiğini ve footer kısmına geçtiğini anlar.
  • Web sitesi sahibinin önemli sayfaları ve ya bileşenleri bu kısma yerleştirmiş olması gerekmektedir.
  • Copy right gibi bilgiler genellikle bu bölümde yer verilir.
  • Footer kısmında web siteyi tanıtan ufak bilgilere yer verilebilir.

Footerda Olması Gereken Bileşenler

Footer kısmını, web sitesi sahibi dilediği gibi tasarlayabilir, bu kısma dilediği gibi bileşenler ekleyebilir. Ama genel olarak kullanıcıların alışkanlıkları gibi parametreleri hesaba kattığımızda, kullanıcının footerda bulmasını istediği bileşeler bulunmaktadır. Bu bileşenler çoğu web sitesi tarafından tercih edilen bileşenlerdir.

İletişim Bilgilileri;

İletişim bilgileri, bir web sitesinin önemli bileşenlerindendir. Ürün veya hizmeti satın almak isteyen kullanıcıların, arayacağı ilk element iletişim bilgileri olduğundan, footer kısmında iletişim bilgilerine çok sık yer verilmektedir.

Yararlı Linkler

Web sitenizin içinde barındırdığı kullanıcı dostu sayfalarınızın linklerini footera koyarak sitenizi ziyaret eden kullanıcıları bu yararlı sayfalardan haberdar edebilirsiniz.

En Çok Okunanlar

En çok okunanlar bileşeni de footer kısmında çok sıkça tercih edilen bir bileşendir. Kullanıcılarınız tarafından sevilmiş, okunmuş içerikler, web sitenizin önemli sayfalarından olduğundan, bu sayfaları öne çıkarmak için en çok okunanlar başlığı altında bahsi söz konusu sayfalara yer verebilirsiniz.

Yasal Bilgilendirmeler

Siteler çoğu zaman yasal süreçlere tabii tutulabilir, kullanıcı verileri işlenmesi, çerez politikası, yayın politikası, copy right bildirisi, telif hakları gibi yasal süreçlere dahil olacak, sayfaları footer kısmına yerleştirerek hem bir uyarı, hem de işlem yapacak kişilere bilgilendirme işlemi uygulamış olursunuz.

Sosyal Medya Hesapları;

Sitenizi beğenen kullanıcılar sizinle daha yakından iletişim kurmak için sosyal medya hesaplarınızı takip etmek isteyebilir. Ya da sosyal medya hesaplarınızın da olduğunu kullanıcılara göstermek için footer kısmında sosyal medya hesaplarınızın reklamlarını yapabilirsiniz. Önemli ve işlevsel bir bileşendir.

Footer Backlink Nedir?

En basit tanımıyla footer backlink, istenilen web sitesine, istenilen anahtar kelime ile link çıkışı yapılmasıdır. Backlinkler SEO açısından önemli bir faktördür. Bir web sitesinden en kapsamlı backlink almak istediğinde SEO uzmanları en çok, footer backlink tercih etmektedir. Footer tüm sayfalarda gösterildiğinden dolayı, web sitenizin tüm sayfalarından backlink çıkışı gerçekleşmektedir. Bu kadar kapsamlı backlink çıkışı olduğundan footer linkleri oldukça değerli bir yere sahip olmaktadır.

Footer Örnekleri;

Footer örnekleri araştırıyor ve görmek istiyorsanız bu sizin için çok da zor olmayacaktır. Başta bizim sitemizin footerı olmak üzere hemen hemen her sitenin footer kısmı bulunmaktadır. Aklınıza gelebilecek sınırsız sayıda web sitesine girerek gerçek footer örneklerini görebilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılarımız