Manipülasyon kelime anlamı olarak harekete geçirme, hareket verme yönlendirme gibi anlamlara gelmektedir. İş dijitale taşındığında ise fotoğraflar üzerinden farklı anlamlar çıkarılmasına ve belki de gerçekte hiçbir zaman gerçekleşmeyecek durumları çok gerçekçi bir şekilde manipülasyon tekniği uygulayarak gerçekçi bir görünüme getirilmesidir. Genelde birden fazla fotoğrafın birleştirilmesi ile yeni bir fotoğraf çıkarılması işlemidir. Birden fazla fotoğrafı birleştirirken fotoğrafların birbiriyle kaynaması belki de en önemli dijital manipülasyon tekniklerinden birisidir. Gerçekçiliği imkânsız olan karelerin ortaya çıkması olağandır. İnsanların bir dijital manipülasyon eserine bakarken o eserde ilk bakışta anormal olarak hiçbir kusuru bulamaması gerekir. Yapılan görsel, bütünlük olarak insan gözünü rahatsız etmemelidir. Bu işlemler yapıldıktan sonra, çıkan sonucun yaratıcı sonuçlar olması da oldukça önemlidir. Halk arasında bir diğer adı da fotomontaj olan bu işler sonucunda insanların algısı ile oynayabilecek eserleri ortaya çıkarılabilir.
İçerik
Dijital Manipülasyon Nasıl Yapılır?
Dijital Manipülasyon günümüz teknolojisine rağmen, yapılmasında oldukça ustalık isteyen bir işlemdir. İşin oldukça fazla teknik boyutu bulunmaktadır ışık, kontrast, gölge, renk uyumluluğu, perspektif gibi işin teori kısmında oldukça fazla bilinmesi gereken maddeler vardır. Gelişen teknoloji ile beraber işin teorisini bilen birisi belki de elindeki bir mobil cihazda bile bu işlemi gerçekleştirebilir, yaratıcı sonuçlar çıkarabilir. Önemli olan kişinin yaratıcılık gücüdür.
Hangi Programlar Kullanılır
Dijital Manipülasyon yaparken kesinlikle kullanılması gereken bir program yoktur. Kişinin yaratıcılığına bağlı olarak, her türlü programda bu işlem gerçekleştirebilir ama bu işin usta sayılabilecek kişileri, bu işlemi Photoshop üzerinden gerçekleştirmektedir. Photoshop eseri yapacak kişi için oldukça özgür bir programdır. Kişi Photoshop sayesinde istediği görseli kırpabilir, renk ayarlarını yapabilir, efektler uygulayabilir ve aklına gelebilecek her türlü işlemi Photoshop programı üzerinden gerçekleştirebilir. Hatta Photoshop bu işlemle o kadar çok bağdaşmıştır ki çoğu kişi bu işleme manipülasyon veya fotomontaj değil de Photoshop demektedir.
Fotoğrafta Manipülasyon
Fotoğrafta Manipülasyon, halk arasında fotomontaj olarak bilinmektedir. Bir fotoğraf üzerinde yapılan değişiklikler sonucu fotoğrafın bambaşka bir anlama gelmesi fotomontaj olarak kabul edilmektedir. Halk arasında çok da iyi bir anlamı olmayan, genelde sahtecilik işlemi için kullanılan bir terim olan fotomontaj, usta eller sayesinde son derece etkileyici sanat eserleri ortaya çıkıyor olabilmektedir.
Manipülasyon Dijital Sanat Mıdır?
Manipülasyonu bir dijital sanat olarak adlandırmak çok da yanlış olmaz. Çünkü kişi yaptığı eserde kendi duygu ve düşüncesini karşı tarafı etkilemek, harekete geçirmek için yaratıcı yollarla gerçekleştirmektedir. Bu da bir sanat eseri olarak kabul etmemiz için yeterli bir sebeptir. Dijital sanat çağımızın bir sanat akımıdır. İnsanlar bu kadar çok dijital ortamda vakit geçirdiğinden dolayı, sanatın da bu yönde gelişmesi kaçınılmazdır.
Manipülasyon Örnekleri
Aşağıda bazı Usta Eller tarafından yapılan Manipülasyon örneklerini sizin için derledik;